5 Eylül 2022 Pazartesi

Tüm Zamanların En Zengin Adamları ve Servetleri


Kimin daha çok parası vardı, John D. Rockefeller'in mi yoksa Cengiz Han'ın mı? Bu, cevabı çok zor olan basit bir soru.

Tüm zamanların en zengin insanlarının bu sıralaması, akademik ekonomistler ve tarihçilerle saatlerce yapılan görüşmelere dayanmaktadır. Zenginliği çok çeşitli zaman dilimlerinde ve ekonomik sistemlerde karşılaştırmanın zorluğuna rağmen düzenin nasıl belirlendiği hakkında daha fazla bilgiyi bu makalede bulabilirsiniz.

Günümüz dünyasının en zengin adamları için https://irefy.com/dunyanin-en-zengin-adamlari/

Ancak şimdilik, aşağıdakilerin, en zengin tarihsel figürleri ekonomik etkilerine göre sıralamak için titiz ama oldukça tartışmalı bir girişim olduğunu söylemek yeterli.

Cengiz han

Cengiz Han şüphesiz tüm zamanların en başarılı askeri liderlerinden biridir. Çin'den Avrupa'ya kadar uzanan Moğol İmparatorluğu'nun lideri olarak, tarihteki en büyük bitişik imparatorluğu kontrol etti. Ancak, büyük gücüne rağmen, bilim adamları Cengiz'in servetini asla biriktirmediğini söylüyor. Aksine, Han'ın cömertliği, etkisinin anahtarıydı.

CUNY'nin Queens Koleji'nde seçkin bir tarih profesörü olan Morris Rossabi, “Başarının temellerinden biri, ganimetleri askerleri ve diğer komutanlarla paylaşmaktır” diyor.

Bill Gates

Yaşayan en zengin kişi olarak, Bill Gates'in servetini belirlemek canlandırıcı bir şekilde kolaydır. Bu yıl itibariyle Forbes, Microsoft kurucusunun net değerini 78,9 milyar dolar olarak tahmin ediyor. Bu, dünyanın en zengin ikinci insanı olan Zara'nın kurucu ortağı Amancio Ortega'dan yaklaşık 8 milyar dolar daha fazla.

Alan Rufus

Fatih William'ın yeğeni Rufus, Norman fethinde amcasına katıldı. The Richest of the Rich'in yazarları Philip Beresford ve Bill Rubinstein'a göre, o zamanlar İngiltere'nin GSYİH'sının %7'sine tekabül eden 11.000 sterlinle öldü. Bu, günümüz parasıyla 200 milyar dolardan fazladır.

John D. Rockefeller

Rockefeller, 1863'te petrol endüstrisine yatırım yapmaya başladı ve 1880'de Standard Oil şirketi, Amerikan petrol üretiminin %90'ını kontrol etti.

New York Times'ın ölüm ilanına göre, Rockefeller 1918 federal gelir vergisi beyannamesine ve toplam servetinin tahminlerine dayanarak yaklaşık 1.5 milyar dolar değerindeydi - MeasuringWorth tarafından derlenen verilere göre o yıl ABD ekonomik üretiminin neredeyse %2'sine eşdeğerdi. ABD, 1932 yılına kadar milli gelirle ilgili resmi kayıt tutmadı.

Andrew Carnegie

Rockefeller kadar popüler olmasa da Andrew Carnegie tüm zamanların en zengin Amerikalısı olabilir. İskoç göçmen, şirketi US Steel'i 1901'de 480 milyon dolara J.P. Morgan'a sattı. Bu miktar, o sırada ABD GSYİH'sının yaklaşık %2,1'inden biraz fazlasına denk geliyor ve Carnegie'ye günümüz parasıyla 400 milyar dolara eşdeğer ekonomik güç sağlıyor.

Ekber Şah

Hindistan'ın Babür hanedanının en büyük imparatoru olan Ekber, küresel ekonomik çıktının yaklaşık dörtte birini oluşturan bir imparatorluğu kontrol ediyordu. Fortune'dan Chris Matthews, Ekber döneminde Hindistan'ın kişi başına düşen GSYİH'sının Elizabeth dönemi İngiltere'siyle karşılaştırılabilir olduğunu, ancak “abartılı yaşam tarzı Avrupa toplumununkini aşan bir yönetici sınıf” ile karşılaştırılabilir olduğunu tahmin eden geç dönem ekonomi tarihçisi Angus Maddison'dan alıntı yapıyor.

Augustus Caesar

Augustus Caesar, dünyanın ekonomik üretiminin %25 ila %30'unu oluşturan bir imparatorluktan sorumlu olmakla kalmadı, aynı zamanda Stanford tarih profesörü Ian Morris'e göre, Augustus bir noktada imparatorluğunun ekonomisinin beşte birine eşdeğer kişisel servete sahipti. Bu servet, günümüz parasıyla yaklaşık 5 trilyon dolara eşdeğerdir. Morris, Augustus'un "bir süreliğine Mısır'ın tamamına sahip olduğunu" da ekliyor.

Mansa Musa

Timbuktu kralı Mansa Musa, genellikle tarihin en zengin insanı olarak anılır. Ferrum Koleji tarih profesörü Richard Smith'e göre, Musa'nın batı Afrika krallığı, altının özellikle yüksek talep gördüğü bir dönemde, muhtemelen dünyanın en büyük altın üreticisiydi.

Musa ne kadar zengindi? Servetine kesin bir sayı koymanın gerçekten bir yolu yok. Kayıtlar, yoksa bile azdır ve çağdaş kaynaklar, kralın zenginliklerini o zaman için imkansız olan terimlerle tanımlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder